En skikkelig lesehest i sommer

Dette har vært tidenes sommer. Fantastisk vær i hele juli. Endless summer nights… Vi har hatt late dager både hjemme, på hytta, på Sørlandet og ikke minst på Kreta. Første sommeren på mange år at jeg har fått lest en hel haug med bøker.

Det begynte med SOMMERBOKEN av Tove Jansson. Fant den på bibliotekets hylle med anbefalt litteratur. En nydelig bok. Flott beskrivelse av forholdet mellom bestemor og barnebarn. Fine formuleringer av alle underfundigheter som barn lurer på, og ikke minst relasjoner oss mennesker imellom. En bok som må leses sakte og nytes.

Deretter leste jeg EN MANN VED NAVN OVE av Fredrik Backman. En hysterisk morsom bok. Litt som Hudreåringen, bare mye morsommere. I begynnelsen av boken blir man kjent med en skikkelig ufyselig grinte gubbe ved navn Ove. En svenske versjon av Narvestad… I løpet av boken får man bedre innsikt i hvorfor han er så tverr og sur som han er, og det er en stor glede å se hvordan han klarer å skaffe seg en broket men flott og varm vennegjeng. Gleder meg til neste bok allerede. Mens jeg venter har jeg vært inne og lest litt på bloggen til Backmann: fredrik.cafe.se

Neste bok ut var TIRSDAGSDAMENE av Maria Peetz. Boken handler om en venninnegjeng som møttes på franskkurs for mange år siden og som har holdt kontakte siden. Nå står det en pilgrimstur på tapeten. Denne boken ble litt for enkel og platt for meg.

Så sommerens store lesehysteri i Norge, nemlig POLITI  av Jo Nesbø. Denne boken hørte jeg på lydbok som jeg lånte på biblioteket (det er så dellig og bli lest for innimellom). Jeg syns boken var litt treg i begynnelsen. Kan kanskje ha noe med at jeg ikke har lest alle bøkene om Harry Hole, ikke vet jeg… Men sånn ca 1/3 inn i boka ble det action og twist&turns. Jeg syns spesiellt senen med kjøleskapet var bra. Alt i alt en veldig bra bok. Nesbø er fantastisk med ord, og har i tillegg en helt skudd fantasi.

Ble insirert av fenomentet lydbok, og lyttet til nok en bok som jeg fikk av min venninne Ellen for mange år siden – ØYA av Victoria Hislop. Bokens handling foregår på Kreta – på øya Spinalonga hvor det er en lepra leir, og byen Plaka som ligger rett overfor øya på fastlandet. Da jeg var ca 10 år var jeg på denne øya på en charteruflukt. Husker jeg syns historien til øya var veldig inspirerende og fasinerende selv som 10åring. Dette er en engasjerende og rørende historie om menneskers sjebne. Det gode og det onde spiller opp mot hverandre. Kjærligheten står i sentrum. En bok å elske.

Var i bokhandelen Nordli på Karl Johan for å kjøpe sommergaver. Fikk der hjelp av en imøtekommende og kunnskapsrik ekspeditrise. Hun hjalp meg med å finne fram noen bøker jeg ikke hadde funnet på egenhånd, blant annet boken NED TIL ELVA av Leif Enger. Det var en bok jeg prøvde å lese sakte bare for å nyte. En nydelig historie. Familie, sykdom, helbredelse, skjebner og triste utfall, men også mange vakre beskrivelser av mellommenneskelige forhold. En sterk bok.

Så over til noe helt annet. Boken NU, jävlar. En suveren bok om et knippe personer som ikke riktig kommer videre i livet, som bryr seg alt for mye om alt hva andre mener og synes og rett og slett bare sitter fast i hverdagsgjørma. En suveren skildring av det store i det små. En bok i tiden  vi lever i. Jeg bare elsket denne boken. Har nå lånt den bort til søsteren min. Det skal bli morsomt å høre hva hun syns om den.

EN DAG av David Nichols er en bok om to studenter som følge hverandre gjennom 20år ved å holde kontakten minst en gang i året. Mye forandrer seg gjennom tidsepoken jeg som leser er med og de er til tider på helt forskjellige planeter. Men så når de endelig kommer sammen og jeg blir helt varm inni meg, så skjer det skjebessvangre… Det er visst laget en film basert på denne boken, den må jeg få tak i og se på.

Boken En dag leste jeg så fort at jeg måtte finne annen lektyre på ferien på Kreta. I respsjonen fant jeg boken SANNHETEN BORTENFOR av Anne Holt. Det er mange år siden jeg har lest noe av Holt nå, og det skyldes nok at jeg ble så skuffet over boken Presidentens valg… Men Sannheten bortenfor var en klassisk bra krim bok. Må finne ut av hvilken bok som kommer etter i rekkefølgen. Lurer på hvordan det går med Willhelmsen.

I samme bokhylle fant jeg boken BARNEPIKEN av Kathryn Stockett. Virkelig en bok til ettertanke. Jeg likte spesielt godt at mye av historien fortelles gjennom de svarte hushjelpene. En veldig veldig god bok. Gleder meg til å se filmen. Den ligger klar til å puttes inn i DVDspilleren en høstkveld nå om noen uker.

2 thoughts on “En skikkelig lesehest i sommer”

  1. Så herlig med fantastisk sommer – å få lest så mye!
    Jeg ble inspirert av dette!! Mulig å få låne et par av bøkene kanskje? “En man med navn Ove” har jeg gledet meg til å lese helt siden boken kom ut 🙂

    1. Takk Helle for hyggelig kommentar. Gled deg til boken En mann ved navn Ove. Helt fantastisk, hysterisk hverdagshumor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.