Carmen

Lørdag 1.november var mamma og jeg på Gimle kino og så på operae Carmen – ifm Live sendinger fra The Metropolian Opera i New York. For en fantastisk opplevelse. Både handlingen og sangerne kommer utrolig nær når opera overføres til kinolerret – kommer helt innpå alle sener, følelser og ansiktsutrykk. Selve operaen Carmen er veldig veldig bra, og det som krydrer det ekstra når man ser den på kino er jo at vi får være med bak senen med innblikk alle seneskifter og kulisser. For et maskineri!

Her er beskrivelse kopiert fra Den Norske Opera sin side: Sigøynerjenta Carmen snur livet opp ned for sersjanten Don José. Når han møter henne utenfor sigarettfabrikken hvor hun jobber, blir skjebnen hans beseglet. Han forlater alt det kjente og trygge: Jobb, familie og kjæreste, bare for å være nær henne. Dette er hovedingrediensene i Bizets opera. Det dreier seg om Sevillas femme fatale Carmen. Selveste Carmen. Vi har brukt klisjéordene. La oss bruke et par til: Verdens beste opera! Forførerisk musikk! Etter en heller mislykket premiere i 1875, ble Carmen på veldig få år den mest spilte operaen i hus over hele verden. Slik er det fortsatt i dag. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.