Jeg nekter av Per Petterson

Jim fisker, Tommy kjører en dyr bil. Barndomsminner trenger på og vi får bli med på denne underfundige reisen tilbake i tid.

Guttene vokste opp på et sted med navn Mørk (ganske treffede valg av stedsnavn). Jim bor med mora si som er religiøs. Tommy er eldste i en søskenflokk på fire med en voldelig far og en mor som stikker av. En dag får Tommy nok, ting skjer mellom han og faren og faren stikker så av. Ungene bli fort barnevernsbarn og splittes i flere fosterfamilier. Det går 40 år til neste gang Tommy og faren møtes, og da ønsker ikke Tommy å rekke fram en forsonende hånd – for mange vonde minner i bagasjen.

 

Dette er en sterk bok om familie og venner og forholdet dem i mellom – det er sterke menneskeskjebner. Noen klarer seg bra og andre ikke. Forfatteren viser oss bruddstykker av et liv, og fordi han ikke sier ting rett ut tvinger han oss til å gruble over hva som egentlig skjedde og hva som skjer videre.

Jeg syns dette var en fantastisk bra bok. Jeg lot meg rive med inn i dette mørke tankefulle universet som også har noen lysglimt. Per Petterson skrivestil er en drøm – det er bare å flyte inn i hans univers. Takk for en god leseopplevelse.