Thor: The Dark World

Tenk at norrøn mytologi kan bli så spektakulært. Filmen “Thor: The Dark Wolrd” var en fornøyelse å se. Stort filmlærret, god (og høy) lyd og mange effekter gjør at film er absolutt best på kino. Stolen risten, folk gispet og popcorn spisingen måtte ta en pause under de dramatiske senene. Utrolig kul og ikke minst morsom film 😉 Det er godt jeg kan gå på kino for å få litt kick-start på min egen fantasi, for jeg må bare innrømme at det var ikke akkurat slike bilder jeg laget i mitt eget hode da vi leste om norrøn mytologi på barneskolen… Hvordan filmen kombinerer nåtid og fortid er fasinerende. Skuespillerene gjør filmen helt suveren. Chris Hemsworth som Thor, Natalie Portman som Jane Foster og ikke minst Stellan Skarsgård som spiller en litt gal professor 🙂

Cut&paste fra www.filmweb.no : Marvels’ “Thor: The Dark World” er fortsettelsen på historien om Thor, the Mighty Avenger, som nå kjemper for å redde Jorden og de ni Rikene fra en mystisk fiende som er eldre en Universet selv.

Marvels “Thor” og Marvels “The Avengers” etterlot kaos, og Thor kjemper for å gjenopprette ro og orden i hele kosmos. En fiendtlig rase fra gamle tider, ledet av den hevngjerrige Malekith returnerer for å sende Universet tilbake i mørket. Konfrontert med denne fienden som verken Odin eller Åsgård kan stå i mot, må Thor ut på sin hittil mest farefulle og personlige reise, en reise som gjenforener ham med Jane Foster og tvinger ham til å ofre alt for å redde oss alle.

 

 

Meg eier ingen av Åsa Linderborg

Boken MEG EIER INGEN av Åsa Linderborg er en sterk bok om en liten jente og hennes pappa. Mamma´n har reist og det er far og datter som sitter igjen og skal takle hverdagen med alt hva den innbefatter av måltider, klær, barnehage, venner, familie, kjærlighet og livet… Dette er ikke lett for de to, men de finner sin rytme på et vis.

Handlingen i boken fortgår på 70-tallet, og senene i boken preges mye av klasseskille, skam, kjærlighet samt hva alkohol gjør med mennesker og forhold. Helt nakne og brutale beskrivelser av en barndom som ikke er helt slik den burde være.

Pappan til Åsa er metallarbeider, og det er noe han er veldig god til – den beste, men dette er dessverre nok det eneste han er best til for resten går litt på halv tolv titt og ofte. Litt ut i boken avanserer han til herdesjef, men til slutt mister han jobben da det kommer en ny eier inn og det avsløres at han har alkoholproblemer. Da faller bunnen ut og meningen med livet forsvinner…

Skildringen av Åsa er sterk. Hun er utrolig lojal mot pappa´n sin. Det beste de to har sammen er at de tuller og tøyser, samtalene og tiden han har å gi henne. De har mange hemmeligheter de to. Det er noen morsomme hemmeligheter som er ok, men så er det også hemmeligheter som ikke er så lurt å fortelle andre om som f.eks alkohol, mangel på sengetøy, at hun blir levert i barnehagen lenge før den åpner etc.

Dette er den beste oppvekstskildringen jeg har lest. Jeg føler at jeg kommer så nær, så nær inntil noe jeg ikke ønsker å være en del av men som jeg her får et rått innblikk i. En fantastisk bok. Jeg takker Åsa Linderborg for å ha skrevet denne boken. Nært, varmt og hjerteskjærende. En bok jeg virkelig anbefaler alle å lese.

Nasjonal strikkekveld på NRK

Fredag 1.nov kom NRK på banen igjen med et nytt sakte-tv konsept; nemlig nasjonal strikkekveld. Jeg (som tydeligvis mange andre strikkeglade) benket meg foran tv´n med strikketøyet klart. Først via Norge Rundt og så videre over på NRK2. Forsøkte i god 2013-stil å multitaske, dvs jeg strikket, så på tv og la inn bilder på Instragram med #nrkstrikk og #nasjonalstrikkekveld. Morsomt 🙂

Gjennom hele kvelden kom det små snutter med “Lær å strikke”. Det jeg ble mest inspirert av var en genser som var strikket fra toppen og ned, med raglandfelling og uten montering. Dette syns jeg så veldig morsomt og utfordrende ut, og det blir helt klart mitt neste prosjekt. Morsomt å prøve noe jeg aldri har gjort før, og jeg må nok mane meg opp med Pippi sine ord: “Dette har jeg aldri gjort før så det kan jeg helt sikkert.”

Etter å ha “vært med på” nasjonal strikkekveld har jeg konkludert med at det er fantastisk mange flinke og kreative strikkere i dette fine landet. Det visste jeg jo fra før men etter å ha sett på dette programmet er jeg blitt ydmyk – så mange fantastiske prosjekter som ble vist frem både på TV og Instagram! Jeg nøyet meg med å strikket en lue. Brukte Dropsmønster 150-43 “Gotland” fra Drops Desing, men modifiserte oppskriften noe. Strikket luen av garnet Alpaca (color 4305, jeansblå) og brukte pinne nr 2,5.

NRK sin strikkeskole “Lær å strikke” av Unni Cathrine Eiken: Å strikke en genser fra toppen og ned (begynner 19min50sek inn i denne videoen). 1) Finn en genser du har i skapet som du liker og som passer godt 2) Ta et litt romslig mål av halskanten med et målebånd 3) Strikk en prøvelapp med det garnet og de pinnene du ønsker å bruke, og tell hvor mange masker som går på 1ocm 4) Strikk en halskant med maskeantallet du har regnet deg frem til 5) Marker hvor raglandøkningene skal være. Maskeantallet delt på 2. Sett av 1/4 av maskeantallet til hver erme, og 3/4 til for- og bakstykke 6) Øke i bærestykke på annenhver omgang på de fire raglandpunktene 7) Måle bærestykke opp mot den genseren du har brukt som mal, oog sjekker at raglandøkningen treffer ca rett under ermen på gensermalen 8) Før du begynner å strikke bolen legger du opp noen masker  under hver arm, dette for at ermene ikke skal bli for trange 9) Resten av bolen strikker du rundt nedover 10) Når du har strikket ferdig bolen plukker du opp noen masker fra bolen under ermet og du kan begynne å strikke ermet 11) Mens du strikker feller du jevnt midt under ermet 12) Når begge ermene er strikket er genseren ferdig. Av materialer trenger du garn og 4 stk rundpinner (2 små og 2 store).