Kakebaking

Etter en ukes speiderleir kom endelig gutta hjem i dag. Det var på tide – det har vært så stille her hjemme… De hadde begge “bestilt” hver sin kake. En ostekake og en eplekake. Ostekaken er laget etter oppskrift fra tine.no Den er alltid en hit her i huset. Pleier å lage den med Philadelphia ost og en blanding av sitron- og limesaft, og ikke minst et godt og tykt gelelokk. Eplekaken har jeg i dag bakt med utgangspunkt i eggedosis tilsatt smør, melk, mel og bakepulver samt massevis av eplebåter og sukker og kanel. Nam 🙂

Granola

En sommer er over og hverdagen nærmer seg med stormskritt, eller dvs den har jo allerede begynt for jeg har jo vært på jobb en uke allerde. Hverdagen krever gode matvaner og en ny ladning med frokostblanding står ovnen.

Oppskriften til frokostblandingen er sterkt inspirert av boken “Trines mat” av Trine Sandberg og hennes blogg trinesmatblogg.no . Jeg fikk kokeboken til jul og har siden da laget denne granola/frokostblandingen. Endrer oppskriften litt etter hva jeg har i huset når jeg setter igang med kokkeleringen. Legger f.eks til gresskarkjerner, linfrø, pinjekjerner, kokosmasse etc.

Jeg syns frokostblandingen smarker best med kulturmelk og ferske blåbær. Eplebiter eller bringebær er også veldig godt. Innimellom har jeg tørkede bananskiver i – det smaker skikkelig godt og så gjør det granolaen enda sprøere.

2014-08-09 08.38.112014-08-09 08.54.272014-08-09 09.01.22

Jul i oktober…

Det er en helt vanlig fredag i slutten av oktober og jeg går på en skikkelig jule-smell. Som vanlig på fredag ettermiddag er jeg på Kiwi for å kjøpe inn mat til helgen. Vognen fylles av taco-ting, godis, melk, brød etc. Men så plutselig skjer det – vognen fylles opp med julemat; julebrus fra Hamar, sylte og lefse, pepperkaker og ikke minst ei ribbe. Hjelp, hva skjer?! Her er jeg i ferd med å gjøre unna julehandelen snaut to måneder for tidlig! Jeg får se dette som en hjelp til VG for å lage nye overskrifter om at det er ribbekrise – all ribba er spist opp før juleklokkene ringer.

Galskap eller ikke,  nå har jeg gnidd ribba inn med salt&pepper og på søndag skal jeg serverer ribba ala Helstrøm. Håper familien vedsetter dette litt rare husmorstuntet. Tilbehøret får bli julebrus, lefse og til dessert pepperkaker.

God Jul i oktober! (Siden jeg nå ligger foran skjema så kan jeg jo slanke meg i jula, og feire påske i vinterferien 🙂 )

Plommesyltetøy

Har vært så heldig å få en helt fantastisk oppskrift på plommesyltetøy av en venninne i nabolaget. Litt anderledes måte å lage syltetøy på enn hva jeg er vant til fra før. Mye lenger koketid enn normalt, men syltetøyet smaker utrolig godt. Dette er helt klart blitt min favoritt. Nå er hele kjøkkenbenken full av glass fylt med plommesyltetøy.

Maries plommekos:  1,5kg plommer (ca 50stk), 1 dl vann, 1 kg sukker, 2 pressede sitroner, kanel etter ønske

Skyll plommene. Hell i 1 dl vann. Kokes under lokk 1/2 time. Ta ut alle steinene. Tilsett sukker og sitron. Kokes uten lokk i ca 55 min. Skum av, ikke for høy varme.

 

Helg og lukten av nybakte boller

Det er fredag ettermiddag og jeg har bakt boller! Familien er i fornøyd – ikke ofte dette skjer. Derfor er det ekstra kjærkomment. Jeg fant oppskriften i min favorittkokebok “Helt enkelt” av Ingrid Espelid Hovig. Ser at boken på nettsiden bokelskere.no har fått terningkast seks, og den vurderingen er jeg helt enig i 😉 Fantastisk kokebok med oppskrifter for mat for hverdagslivet. Fr. Hovig gir meg alltid “en hjelpende hånd” i matlagingen. Takk.

I og med at familien ikke er bortskjemt med bakst velger jeg alltid de gangene jeg baker å bruke smør, helmelk og lik mengde sukker som i oppskriften. Smaker best. Prøver også å være så gjerrig jeg kan med melet slik at deigen er litt klissete. Da syns jeg bollene blir luftige og gode.

Minstemann tok med boller bort til bestekompisen og vi andre spiste noen hver, og svisj så var alle 16 bollene borte. God helg!

Plommer

Vi har to trær i hagen som i år bugner av plommer. I fjor tror jeg vi totalt fikk 5 plommer. Utrolig hvordan dette varierer fra år til år… I dag har jeg laget plommesyltettøy av gule plommer. To forskjellige varianter; en med kanelstang og en med chilli og ingefær. Min umiddelbare favoritt ble chilli og ingefær, mens min snille mann sa at han likte begge to like godt 😉 Neste gang skal jeg prøve med stjerneanis, det har jeg tro på blir godt.