Din alltid av Gøhril Gabrielsen

Én hendelse, ett øyeblikk som forandrer et helt liv. Et barn som føler seg i veien, oversett og til bry tar inngripen i en hendelse mellom foreldrene og det hele får et ureversibelt utfall.

Vi følger jenta gjennom hele livet. Først mens hun er enebarn og til tross for dette usynlig i foreldrenes liv, forelskelse og elskov. Så kommer det en lillebror inn i bildet. Han gråter og gråter og gjør hele familiedynamikken verre. Den fatale hendelsen skjer mens de er på ferie på en campingplass sør i Norge. Et par flytter inn i campinghytten ved siden av og flørting, utroskap og sjalusi begynner å ta alt fokuset. Dette eskalerer seg opp og den fatale hendelsen skjer mens mor og far krangler og jenta tar med seg gutten for å fjerne seg fra denne forferdelige familie dramaet. Gutten sklir ut av hendene hennes ute i skogen og han dør. Fra dette tidspunktet i boka følger vi skjebnene til hovedpersonen i boka, hennes søken etter kjærlighet som hun ikke klarer å ta imot samt samspillet mellom mor og datter. Forfatteren har skrevet utfallet over de neste tiårene med en spenning og nerve som inviterer meg som leser inn i  en nitrist tilværelse. Her er det ingen vinnere.

En fantastisk bok. Jeg sitter med et vondt sug i magen gjennom hele fortellingen. Jeg anbefaler den på det varmeste.

http://www.nrk.no/kultur/bok/anmeldelse-av-din-alltid-av-gohril-gabrielsen-1.12189665

Duck City av Lena Andersson

Duck City er beleiret. Fienden staves FEDME. Regjeringen har dratt i gang Operasjon Ahab for å bekjempe Den hvite hvalen med hjelp av overvåkning og strenge slankekurer. Men suget etter fett, sukker og salt er lønnsomt, og magnaten John von Anderson frityrsteker friskt videre i ly av uklare regelverk og mektige venner. Andersons nevø Donald D., som selv veier over 200 kilo, er ansatt i en av fabrikkene og er også den betydelig slankere von Andersons biograf. Som biograf kommer han i kontakt med så vel onkelens elskerinne Dolly som dissidenten og litteraturprofessoren Harold Bell; to sjeler som også tynges av den store hvite hvalen. Donald D, Dolly og professor Bell er alle problembarn for Operasjon Ahabs altoverskuende øyne. Spørsmålet er om de overhodet får plass i den ekstremslankende presidentens lette, nye verden.

En satirisk og samfunnskritisk bok som tar et oppgjør med politikken, helsemyndighetene, reklameindustrien og den generelle etikken og moralen i verden som undertrykkes etter jakten på rikdom, berømmelse og makt. Boken gir også et innblikk i menneskenes bestreben etter kontroll og ikke minst de fatale utfallene som blir resultatet når kontrollen glipper og grådighet, fråtseri etc tar over. Denne boken har virkelig fått meg til å tenke – ikke bare mens jeg leste boken, men også i etterkant. Anbefaler boken på det varmeste.

Maya av Isabell Allende

Isabel Allendes roman Maya forteller historien om en 19 år gammel amerikansk jente som finner tilflukt på en avsidesliggende øy utenfor kysten av Chile etter å ha rotet seg inn i et liv bestående av narkotika, kriminalitet og prostitusjon. Der, i selskap med en som har overlevd tortur, en halt hund, og andre uforglemmelige karakterer, skriver Maya Vidal hennes historie, som omfatter forfølgelse av en gjeng leiemordere, politiet, FBI, og Interpol. I prosessen, avslører hun en fryktelig familiehemmelighet, kommer til å forstå betydningen av kjærlighet og lojalitet, og starter det største eventyret av livet hennes:. Reisen inn i hennes egen sjel.

En fantastisk bok. Herlige beskrivelser av mennesker som står Maya nær, deres liv og skjebne.

Stoner av John Williams

For en bok! Så nær og skjør. En ufiltrert beskrivelse av et liv. Et liv som i all hovedsak består av slit, nøysomhet, hardt arbeid, ensomhet, prinsippfasthet og stahet. Det er lite kjærlighet og varme, men det finnes pasjon – for litteraturen og universitetet, datteren samt en annen kvinne for en liten periode.

Jeg leste klarte ikke å legge fra meg boken. Leste den ferdig på to dager. En glede å bli med på denne reisen gjennom hele Stoners liv. Boken anbefales på det varmeste.

http://www.nrk.no/kultur/litteratur/stoner-av-john-williams-1.11808994

Tre kopper te

I sommer har jeg lest en bok om en mann med et stort hjerte og stor vilje til å hjelpe dem som ingenting har. Boken Tre kopper te handler om Greg Mortenson som mislykkes i å nå K2, bæreren som redder livet hans, landsbyen som tar i mot han og steller for han mens han er syk og svak, Greg som avgir et løfte da han er frisk nok til å reise hjem og hvordan han returnerer og gjennomfører sitt løfte om å bygge skoler i Afganistan og Pakistan.

Greg Mortenson er i mine øyne en helt enestående mann. Jeg blir rørt av å lese om hva én mann (med noen gode hjelpere) kan utrette. Jeg er takknemmelig for at han har gitt så mange barn og spesielt jenter mulighet for å gå på skole. Han er en hverdagshelt og et forbilde.

http://threecupsoftea.com

Tre kopper te_undervisning

Boksommer

Sommer og sommerferie er en periode i løpet av året hvor jeg leser og leser. Herlig å ligge i loungen på terassen og lese, nydelig å ligge på en solseng å lese, fint å sitte i skyggen å lese, bra å lese litt på sengen før man sovner etc. etc. Denne sommeren har jeg pløyd meg gjennom en del bøker. Mange av dem har vært lettlest og underholdende, mens andre har hatt en noe mer alvorlig tema.

Og fjellen ga gjenlydAlene sammen paranioaBridget Jones_Mad about the boyThe fault in our starsjournal 64Tre kopper teVerdens ende

OG FJELLENE GA GJENLYD av Khaled Hosseini. En sterk beretning om mellommenneskelige forhold. Flott skildring av persongalleri og innvirkningen menneskene har på hverandre, og ikke minst konsekvensene av avgjørelser og veivalg. En reise gjennom generasjon og kontinenter. Jeg leste boken på et par dager. En flott bok.

ALENE SAMMEN av Abraham Verghese. Også dette en bok som foflytter seg over flere kontinenter og som følger familier og venner gjennom et liv. Interessant å få innblikk i en verden jeg ikke kjenner så godt fra før, da tenker jeg spesielt på Afrika og sykehuset som står i sentrum i historien.

PARANOIA av Odd Harald Hauge. Jeg syns det alltid er moro å lese bøker fra Oslo. Da kan man følge med gatalangs og på de forskjellige miljøene som beskrives. Her går det mye i dresskledde Aker Brygge typer, men det er også fler herlige personligheter som spriter opp persongalleriet. Spennende plott og drivende framdrift i historien. Kan anbefales.

BRIDGET JONES av Helen Fielding. Da jeg satt meg ned med Bridget Jones boken var det som å reise tilbake i tid. Filmene som jeg har sett tidligere spilte gjennom hodet mens jeg leste boken. Herlig lettlest, underholdene og morsom. Svosj – så var jeg ferdig med boken. Nydelig sommerlesning.

THE FAULT IN OUR STARS av John Green. Har som mål og alltid lese minst en bok på engelsk i løpet av sommeren. Denne boken viste det seg at nok egentlig er den ungdomsbok, men jeg hadde allikevel stor glede av på lese boken. Ikke fordi boken var en feel-good bok, men fordi den var uventet ærlig og brutal om ungdom, kjærlighet, kreft og død.

JOURNAL 64 av Jussi Adler-Olsen. Brutal krim. Forferdelige overgrep. Beskrivelse av mennesker og deres skjebner. Sterke menn og svake kvinner, men kvinner som reiser seg og tar hevn. Jeg syns det beste med boken er hvordan undetrykkelse kan gjøre mennesker sterke og besluttningsdyktige. Siden dette var min første Adler-Olsen bok hadde jeg fra før ingen kjennskap til persongalleriet av etterforskere. De som har lest alle bøkene har helt sikkert større glede av å følge historien om dem i denne boken.

TRE KOPPER TE av Greg Mortenson. En mann kan gjøre en enorm forskjell. Jeg ble utrolig imponert over pågangsmotet og gjennomføringskraften til Greg Mortenson. En helt fantastisk historie om en enenstående mann. Det er en egen nettside http://threecupsoftea.com hvor man kan følge “føjetongen” til det arbeidet som allerede er satt igang.

VERDENS ENDE av Kjetlig Bjørnstad. Et barn dør. Foreldrenes sorg. Raseri. Sorg. Fortvilelse. Denne boken handler om det som ikke skal skje – et barn dør. En naken og direkte beskrivelse av fortvilelse. Jeg blir så lei meg når jeg leser så sterke beskrivelser av hvordan livet blir for noen av oss.

Det dyrebare av Linn Ullmann

En fin bok. Et realtivt lite persongalleri. Fortellingen hopper fram og tilbake i tid. I boken får vi innblikk i mange forskjellige type relasjoner; mor-datter, ekteskap, foreldre-barn etc. I tillegg skildres hele menneskets følelsesregister i form av glede, lykke, sorg, sjalusi, utroskap, smerte, lengsel, bedrag og fortielse. Det jeg sitter igjen med er at menneskene i boken i alt for liten grad snakker med hverandre og har problemer med å være ærlige med hverandre. Dette skaper mange misforståelser og mistolkinger og tiden jobber mot dem med tanke på å få på plass de gode relasjonene igjen. Jeg syns det var en veldig bra bok. Kanskje jeg leser den igjen en dag snart.

Gratis lydbok fra NSB

NSB har gitt meg en gave. Herlig. Jeg har med glede tatt imot. Kjørte tog inn til byen her en dag og så på NSB sine egne reklameplakater på toget at NSB har lansert en underholdnings-app hvor de gir bort gratis lydbøker. En godt tilbud syns jeg. Jeg lastet ned Jakthundende av Jørn Lier Horst. Hørte gjennom hele på kort tid. Det er behagelig å bli lest for innimellom. Spesielt om kvelden når jeg er trøtt. Har også hørt en del på boken når jeg har kjørt bil (ikke tog dessverre…). En klassisk bra krim. Takk for boken.

Mormor hilser og sier unnskyld

Jeg gikk av et fly på Flesland, så en reklameplakat for den nye boken til Fredrik Backman “Mormor hilser og sier unnskyld” og gikk rett inn i bokhandelen og kjøpte boken. Jeg bare elsket boken “En mann ved navn Ove” og hadde dermed kjempestore forventninger til den nye boken til Backman. Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet med en gang jeg startet å lese for jeg hadde ikke forventet meg eventyr og rare skapninger. Men jeg ga meg ikke for språket og lekenheten i teksten var like bra som i Ove og jeg bare fortsatte og lese helt til boken plutselig var slutt. En herlig leseopplevelse 🙂 Jeg ble virkelig tatt med på en reise inn i bøkenes herlige univers hvor fantasien får fult utspill.

Det er mange forskjellige elementer i boken og litterærer spark til både den ene og den andre karaktertypen og levesett, men jeg tror egentlig boken handler om hvor lite vi vet om hverandre til tross for at vi bor tett på hverandre i byer, blokker og boretslag. Alle er altfor opptatt av seg selv til å bry seg om selv de som bor aller tettest på oss. Hvorfor er de som de er? Hva har de opplevd som gjør at de oppfører seg som de gjør? Hva betyr de for meg i mitt liv? Hva kan jeg tilføre deres liv og de mitt hvis vi bare tar oss tiden til å bli kjent?

 

Lesesirkel – Paul Auster/Usynlig og Toni Morrison/En nåde

Nettet kan være en herlig møteplass. Jeg har møtt tre flotte jenter med samme interesse for bøker som meg selv, så nå har jeg fått noen jeg kan diskutrere bøkene jeg leser med. Det er hverdagslykke 🙂 Til nå har vi møttes to ganger og har planer om å møtes om og om igjen.

Paul Auster, Usynlig

Første bok ut i vår nyetablerte lesesirkel var boken USYNLIG av PAUL AUSTER. En merkelig bok syns jeg. Vi møter Adam Walker som skriver dikt på fritiden og drømmer om litterær anerkjennelse. Året er 1967, stedet er New York. I et middagsselskap treffer han den franske gjesteforeleseren Rudolf Born og kjæresten Margot, og etter en kort samtale om politikk og litteratur, tilbyr den sjarmerende men smått ubehagelige Born ham en stor slant penger for å starte opp et litterært tidsskrift, helt ut av det blå. Walker takker ja, og med det tar den tradisjonelle fortellingen brått slutt og mysteriet begynner.

Jeg funderte en del på hvorfor boken heter usynlig. Det pleier jo alltid å være en sammenheng mellom tittel og innhold… Jeg tror sammenhengen må være slik den beskrives på side 66 som forøvrig er det eneste stedet jeg finner ordet usynlig. “Ved å skrive om meg selv i første person hadde jeg visket meg selv ut og gjort meg selv usynlig, og dermed gjort det umulig for meg å finne det jeg lette etter. Jeg måtte skilles fra meg selv, tre tilbake og skape en avstadn mellom meg selv og teamet mitt (som var meg selv), og jeg vendte derfor tilbake til begynnelsen av del to og begynte å skrive den i tredje person.”

Toni Morrison, En nåde

Bok nr to ut for lesesirkelen var EN NÅDE av TONI MORRISON. Denne boken har jeg lest en gang før og syns den var helt fantastisk første gang jeg leste den, det til tross for at jeg var gangske forvirret etter å ha lest første kapittel. Men da jeg var ferdig med denne lille nydelige boken leste jeg første kapittel på nytt og da ga det mening og boken ble om mulig enda bedre. Denne kan jeg anbefale på det varmeste.

Handlingen foregår sent på 1600-tallet i Amerika. Historien fortelles av slavejenta Florens. Boken er fylt med skjebner og vi får et innblikk i deres verden. En verden veldig forskjellig fra min egen.

Mors gaver

Neste bok ut er MORS GAVER av CECILIE ENGER. Det er en stund til vi skal møtes, men jeg har allrede lest ut boken. Svisj sa det og så var jeg på siste side. Alltid moro å lese en bok fra egen tidsperiode og jeg kjente meg godt igjen i beskrivelsen av 70tallet og frem til i dag. Boken handler egentlig om alzheimer, men er også en beskrivelse av familieforhold på godt og vondt.