Din alltid av Gøhril Gabrielsen

Én hendelse, ett øyeblikk som forandrer et helt liv. Et barn som føler seg i veien, oversett og til bry tar inngripen i en hendelse mellom foreldrene og det hele får et ureversibelt utfall.

Vi følger jenta gjennom hele livet. Først mens hun er enebarn og til tross for dette usynlig i foreldrenes liv, forelskelse og elskov. Så kommer det en lillebror inn i bildet. Han gråter og gråter og gjør hele familiedynamikken verre. Den fatale hendelsen skjer mens de er på ferie på en campingplass sør i Norge. Et par flytter inn i campinghytten ved siden av og flørting, utroskap og sjalusi begynner å ta alt fokuset. Dette eskalerer seg opp og den fatale hendelsen skjer mens mor og far krangler og jenta tar med seg gutten for å fjerne seg fra denne forferdelige familie dramaet. Gutten sklir ut av hendene hennes ute i skogen og han dør. Fra dette tidspunktet i boka følger vi skjebnene til hovedpersonen i boka, hennes søken etter kjærlighet som hun ikke klarer å ta imot samt samspillet mellom mor og datter. Forfatteren har skrevet utfallet over de neste tiårene med en spenning og nerve som inviterer meg som leser inn i  en nitrist tilværelse. Her er det ingen vinnere.

En fantastisk bok. Jeg sitter med et vondt sug i magen gjennom hele fortellingen. Jeg anbefaler den på det varmeste.

http://www.nrk.no/kultur/bok/anmeldelse-av-din-alltid-av-gohril-gabrielsen-1.12189665

Duck City av Lena Andersson

Duck City er beleiret. Fienden staves FEDME. Regjeringen har dratt i gang Operasjon Ahab for å bekjempe Den hvite hvalen med hjelp av overvåkning og strenge slankekurer. Men suget etter fett, sukker og salt er lønnsomt, og magnaten John von Anderson frityrsteker friskt videre i ly av uklare regelverk og mektige venner. Andersons nevø Donald D., som selv veier over 200 kilo, er ansatt i en av fabrikkene og er også den betydelig slankere von Andersons biograf. Som biograf kommer han i kontakt med så vel onkelens elskerinne Dolly som dissidenten og litteraturprofessoren Harold Bell; to sjeler som også tynges av den store hvite hvalen. Donald D, Dolly og professor Bell er alle problembarn for Operasjon Ahabs altoverskuende øyne. Spørsmålet er om de overhodet får plass i den ekstremslankende presidentens lette, nye verden.

En satirisk og samfunnskritisk bok som tar et oppgjør med politikken, helsemyndighetene, reklameindustrien og den generelle etikken og moralen i verden som undertrykkes etter jakten på rikdom, berømmelse og makt. Boken gir også et innblikk i menneskenes bestreben etter kontroll og ikke minst de fatale utfallene som blir resultatet når kontrollen glipper og grådighet, fråtseri etc tar over. Denne boken har virkelig fått meg til å tenke – ikke bare mens jeg leste boken, men også i etterkant. Anbefaler boken på det varmeste.

Tre kopper te

I sommer har jeg lest en bok om en mann med et stort hjerte og stor vilje til å hjelpe dem som ingenting har. Boken Tre kopper te handler om Greg Mortenson som mislykkes i å nå K2, bæreren som redder livet hans, landsbyen som tar i mot han og steller for han mens han er syk og svak, Greg som avgir et løfte da han er frisk nok til å reise hjem og hvordan han returnerer og gjennomfører sitt løfte om å bygge skoler i Afganistan og Pakistan.

Greg Mortenson er i mine øyne en helt enestående mann. Jeg blir rørt av å lese om hva én mann (med noen gode hjelpere) kan utrette. Jeg er takknemmelig for at han har gitt så mange barn og spesielt jenter mulighet for å gå på skole. Han er en hverdagshelt og et forbilde.

http://threecupsoftea.com

Tre kopper te_undervisning

Lesesirkel – Paul Auster/Usynlig og Toni Morrison/En nåde

Nettet kan være en herlig møteplass. Jeg har møtt tre flotte jenter med samme interesse for bøker som meg selv, så nå har jeg fått noen jeg kan diskutrere bøkene jeg leser med. Det er hverdagslykke 🙂 Til nå har vi møttes to ganger og har planer om å møtes om og om igjen.

Paul Auster, Usynlig

Første bok ut i vår nyetablerte lesesirkel var boken USYNLIG av PAUL AUSTER. En merkelig bok syns jeg. Vi møter Adam Walker som skriver dikt på fritiden og drømmer om litterær anerkjennelse. Året er 1967, stedet er New York. I et middagsselskap treffer han den franske gjesteforeleseren Rudolf Born og kjæresten Margot, og etter en kort samtale om politikk og litteratur, tilbyr den sjarmerende men smått ubehagelige Born ham en stor slant penger for å starte opp et litterært tidsskrift, helt ut av det blå. Walker takker ja, og med det tar den tradisjonelle fortellingen brått slutt og mysteriet begynner.

Jeg funderte en del på hvorfor boken heter usynlig. Det pleier jo alltid å være en sammenheng mellom tittel og innhold… Jeg tror sammenhengen må være slik den beskrives på side 66 som forøvrig er det eneste stedet jeg finner ordet usynlig. “Ved å skrive om meg selv i første person hadde jeg visket meg selv ut og gjort meg selv usynlig, og dermed gjort det umulig for meg å finne det jeg lette etter. Jeg måtte skilles fra meg selv, tre tilbake og skape en avstadn mellom meg selv og teamet mitt (som var meg selv), og jeg vendte derfor tilbake til begynnelsen av del to og begynte å skrive den i tredje person.”

Toni Morrison, En nåde

Bok nr to ut for lesesirkelen var EN NÅDE av TONI MORRISON. Denne boken har jeg lest en gang før og syns den var helt fantastisk første gang jeg leste den, det til tross for at jeg var gangske forvirret etter å ha lest første kapittel. Men da jeg var ferdig med denne lille nydelige boken leste jeg første kapittel på nytt og da ga det mening og boken ble om mulig enda bedre. Denne kan jeg anbefale på det varmeste.

Handlingen foregår sent på 1600-tallet i Amerika. Historien fortelles av slavejenta Florens. Boken er fylt med skjebner og vi får et innblikk i deres verden. En verden veldig forskjellig fra min egen.

Mors gaver

Neste bok ut er MORS GAVER av CECILIE ENGER. Det er en stund til vi skal møtes, men jeg har allrede lest ut boken. Svisj sa det og så var jeg på siste side. Alltid moro å lese en bok fra egen tidsperiode og jeg kjente meg godt igjen i beskrivelsen av 70tallet og frem til i dag. Boken handler egentlig om alzheimer, men er også en beskrivelse av familieforhold på godt og vondt.