Din alltid av Gøhril Gabrielsen

Én hendelse, ett øyeblikk som forandrer et helt liv. Et barn som føler seg i veien, oversett og til bry tar inngripen i en hendelse mellom foreldrene og det hele får et ureversibelt utfall.

Vi følger jenta gjennom hele livet. Først mens hun er enebarn og til tross for dette usynlig i foreldrenes liv, forelskelse og elskov. Så kommer det en lillebror inn i bildet. Han gråter og gråter og gjør hele familiedynamikken verre. Den fatale hendelsen skjer mens de er på ferie på en campingplass sør i Norge. Et par flytter inn i campinghytten ved siden av og flørting, utroskap og sjalusi begynner å ta alt fokuset. Dette eskalerer seg opp og den fatale hendelsen skjer mens mor og far krangler og jenta tar med seg gutten for å fjerne seg fra denne forferdelige familie dramaet. Gutten sklir ut av hendene hennes ute i skogen og han dør. Fra dette tidspunktet i boka følger vi skjebnene til hovedpersonen i boka, hennes søken etter kjærlighet som hun ikke klarer å ta imot samt samspillet mellom mor og datter. Forfatteren har skrevet utfallet over de neste tiårene med en spenning og nerve som inviterer meg som leser inn i  en nitrist tilværelse. Her er det ingen vinnere.

En fantastisk bok. Jeg sitter med et vondt sug i magen gjennom hele fortellingen. Jeg anbefaler den på det varmeste.

http://www.nrk.no/kultur/bok/anmeldelse-av-din-alltid-av-gohril-gabrielsen-1.12189665

Duck City av Lena Andersson

Duck City er beleiret. Fienden staves FEDME. Regjeringen har dratt i gang Operasjon Ahab for å bekjempe Den hvite hvalen med hjelp av overvåkning og strenge slankekurer. Men suget etter fett, sukker og salt er lønnsomt, og magnaten John von Anderson frityrsteker friskt videre i ly av uklare regelverk og mektige venner. Andersons nevø Donald D., som selv veier over 200 kilo, er ansatt i en av fabrikkene og er også den betydelig slankere von Andersons biograf. Som biograf kommer han i kontakt med så vel onkelens elskerinne Dolly som dissidenten og litteraturprofessoren Harold Bell; to sjeler som også tynges av den store hvite hvalen. Donald D, Dolly og professor Bell er alle problembarn for Operasjon Ahabs altoverskuende øyne. Spørsmålet er om de overhodet får plass i den ekstremslankende presidentens lette, nye verden.

En satirisk og samfunnskritisk bok som tar et oppgjør med politikken, helsemyndighetene, reklameindustrien og den generelle etikken og moralen i verden som undertrykkes etter jakten på rikdom, berømmelse og makt. Boken gir også et innblikk i menneskenes bestreben etter kontroll og ikke minst de fatale utfallene som blir resultatet når kontrollen glipper og grådighet, fråtseri etc tar over. Denne boken har virkelig fått meg til å tenke – ikke bare mens jeg leste boken, men også i etterkant. Anbefaler boken på det varmeste.

House of Cards – endelig er sesong 3 her!

27.feb-15 : dagen vi har ventet på. House of Cards sesong 3 slippes på Netflix og vi er klare 🙂 Netflix kontoen opprettet vi for en uke siden slik at det ikke skulle oppstå noen dataproblemer dagen serien ble sluppet. Ingen hindring – kun nytelse av råskapen i denne syke serien. Dette skal bli interessant. 13 nye episoder. 13 timer med et kynisk ektepar Underwood som går over lik for å nå sine mål. Frank er den eneste politikeren jeg vet om som ikke har noen politisk ideologi men som kun tar tak i hver sak med fokus på hvordan kan denne saken eller denne prosessen bidra til at han skal nå sitt eget personlige mål. Gleder meg til å sitte i sofa’n med Tom og se på disse drittsekkene ture fram på toppen av verden. Hvordan kommer det til å ende?

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/House-of-cards-Fenomenet-Claire-Underwood-7916446.html#xtor=EPR-31?elqTrackId=82719615c79242f3bbaf2355748c2827&elqaid=356&elqat=1

Carmen

Lørdag 1.november var mamma og jeg på Gimle kino og så på operae Carmen – ifm Live sendinger fra The Metropolian Opera i New York. For en fantastisk opplevelse. Både handlingen og sangerne kommer utrolig nær når opera overføres til kinolerret – kommer helt innpå alle sener, følelser og ansiktsutrykk. Selve operaen Carmen er veldig veldig bra, og det som krydrer det ekstra når man ser den på kino er jo at vi får være med bak senen med innblikk alle seneskifter og kulisser. For et maskineri!

Her er beskrivelse kopiert fra Den Norske Opera sin side: Sigøynerjenta Carmen snur livet opp ned for sersjanten Don José. Når han møter henne utenfor sigarettfabrikken hvor hun jobber, blir skjebnen hans beseglet. Han forlater alt det kjente og trygge: Jobb, familie og kjæreste, bare for å være nær henne. Dette er hovedingrediensene i Bizets opera. Det dreier seg om Sevillas femme fatale Carmen. Selveste Carmen. Vi har brukt klisjéordene. La oss bruke et par til: Verdens beste opera! Forførerisk musikk! Etter en heller mislykket premiere i 1875, ble Carmen på veldig få år den mest spilte operaen i hus over hele verden. Slik er det fortsatt i dag. 

Maya av Isabell Allende

Isabel Allendes roman Maya forteller historien om en 19 år gammel amerikansk jente som finner tilflukt på en avsidesliggende øy utenfor kysten av Chile etter å ha rotet seg inn i et liv bestående av narkotika, kriminalitet og prostitusjon. Der, i selskap med en som har overlevd tortur, en halt hund, og andre uforglemmelige karakterer, skriver Maya Vidal hennes historie, som omfatter forfølgelse av en gjeng leiemordere, politiet, FBI, og Interpol. I prosessen, avslører hun en fryktelig familiehemmelighet, kommer til å forstå betydningen av kjærlighet og lojalitet, og starter det største eventyret av livet hennes:. Reisen inn i hennes egen sjel.

En fantastisk bok. Herlige beskrivelser av mennesker som står Maya nær, deres liv og skjebne.

Stoner av John Williams

For en bok! Så nær og skjør. En ufiltrert beskrivelse av et liv. Et liv som i all hovedsak består av slit, nøysomhet, hardt arbeid, ensomhet, prinsippfasthet og stahet. Det er lite kjærlighet og varme, men det finnes pasjon – for litteraturen og universitetet, datteren samt en annen kvinne for en liten periode.

Jeg leste klarte ikke å legge fra meg boken. Leste den ferdig på to dager. En glede å bli med på denne reisen gjennom hele Stoners liv. Boken anbefales på det varmeste.

http://www.nrk.no/kultur/litteratur/stoner-av-john-williams-1.11808994

Sitter her og venter på Påskelabyrinten…

Det er lørdag morgen. Dagen etter siste dag på jobb før påskeferien. Den dagen og dagene før har vært ekstemt hektiske. Jeg har jobbet som en “apekatt” fra tidlig til sent for å komme i mål (les: endelig fredag ettermiddag og mulighet for å gå hjem og slappe av og ha det gøy med min fine familie). Hvorfor er det sånn at før hver ferie så skal det skje tusen ting og alt må være ferdig? Sammen kjøret før hver jule- påske- og sommerferie og inneklemt fridag. Vel, sommerferien kan jeg jo skjønne, den er litt lenger og avvikles ulikt, men foran de andre små pustehullene fra hverdagen skjønner jeg ikke helt dette kjøret… Uansett – alle ting har jo en positiv side, og det er jo helt klart mer moro å komme tilbake til jobb etter en ferie når pulten er tom og jeg har kontroll over mailboksen 😉 Men nok om det.

Nå sitter jeg ved kjøkkenbordet. Har satt en gjærdeig (som skal bli til rundstykker når en venninne kommer til lunsj senere i dag), laget te til alle gutta i familien og til meg selv har jeg brygget en kopp kaffe, og nå sitter jeg altså her og venter på Påskelabyrinten. Men på radioen snakkes det om alt annet enn rebuser og geografi… Tok derfor og googlet Påskelabyrinten og det viser seg at den begynner først på mandag kl 10:05. Som ventemusikk har jeg tenkt å prøve meg på denne påskelabyrintquizen nrk har lagt ut på nettsiden sin.

I mellom tiden får jeg sysle med litt annet. Har blant annet fått dette søte lille syoppdraget: “Kjære Anne Sydame! Kan dusy opp denne folden for meg. Jeg ble ikke enig med min symaksin. M” Det bør være gjennomførbart før leggetid i dag 🙂

I tillegg skal jeg begynne på påskeaktivitet nr 1 i tillegg til skiturer – nemlig det å lese bøker. Blir ikke krim på meg i føste omgang, men har valgt meg ut en bok jeg håper blir en morsom bok å lese: “Mormor hilser og sier unnskyld” av Fredrik Backman. Det er oppfølgeren til boken “En mann ved navn Ove” og det er en av de morsomste bøkene jeg har lest.

 

 

 

Jeg nekter av Per Petterson

Jim fisker, Tommy kjører en dyr bil. Barndomsminner trenger på og vi får bli med på denne underfundige reisen tilbake i tid.

Guttene vokste opp på et sted med navn Mørk (ganske treffede valg av stedsnavn). Jim bor med mora si som er religiøs. Tommy er eldste i en søskenflokk på fire med en voldelig far og en mor som stikker av. En dag får Tommy nok, ting skjer mellom han og faren og faren stikker så av. Ungene bli fort barnevernsbarn og splittes i flere fosterfamilier. Det går 40 år til neste gang Tommy og faren møtes, og da ønsker ikke Tommy å rekke fram en forsonende hånd – for mange vonde minner i bagasjen.

 

Dette er en sterk bok om familie og venner og forholdet dem i mellom – det er sterke menneskeskjebner. Noen klarer seg bra og andre ikke. Forfatteren viser oss bruddstykker av et liv, og fordi han ikke sier ting rett ut tvinger han oss til å gruble over hva som egentlig skjedde og hva som skjer videre.

Jeg syns dette var en fantastisk bra bok. Jeg lot meg rive med inn i dette mørke tankefulle universet som også har noen lysglimt. Per Petterson skrivestil er en drøm – det er bare å flyte inn i hans univers. Takk for en god leseopplevelse.

 

Thor: The Dark World

Tenk at norrøn mytologi kan bli så spektakulært. Filmen “Thor: The Dark Wolrd” var en fornøyelse å se. Stort filmlærret, god (og høy) lyd og mange effekter gjør at film er absolutt best på kino. Stolen risten, folk gispet og popcorn spisingen måtte ta en pause under de dramatiske senene. Utrolig kul og ikke minst morsom film 😉 Det er godt jeg kan gå på kino for å få litt kick-start på min egen fantasi, for jeg må bare innrømme at det var ikke akkurat slike bilder jeg laget i mitt eget hode da vi leste om norrøn mytologi på barneskolen… Hvordan filmen kombinerer nåtid og fortid er fasinerende. Skuespillerene gjør filmen helt suveren. Chris Hemsworth som Thor, Natalie Portman som Jane Foster og ikke minst Stellan Skarsgård som spiller en litt gal professor 🙂

Cut&paste fra www.filmweb.no : Marvels’ “Thor: The Dark World” er fortsettelsen på historien om Thor, the Mighty Avenger, som nå kjemper for å redde Jorden og de ni Rikene fra en mystisk fiende som er eldre en Universet selv.

Marvels “Thor” og Marvels “The Avengers” etterlot kaos, og Thor kjemper for å gjenopprette ro og orden i hele kosmos. En fiendtlig rase fra gamle tider, ledet av den hevngjerrige Malekith returnerer for å sende Universet tilbake i mørket. Konfrontert med denne fienden som verken Odin eller Åsgård kan stå i mot, må Thor ut på sin hittil mest farefulle og personlige reise, en reise som gjenforener ham med Jane Foster og tvinger ham til å ofre alt for å redde oss alle.